Vandra Via Francigena
En underbar led från Canterbury i England till Vatikanen i Rom
Via Francigena är en pilgrimsled som går från Canterbury i England till Rom i Italien. Vi håller på att vandra leden etapp för etapp. Vi har valt att börja vandringen i Osières i Schweiz. Vandringen är inte fullbordad, hittills har vi kommit till Bolsena i Lazio. Sträckan från England till Schweiz gjorde vi i maj 2022 med cykel. Vi har både vandrat själva och tillsammans med andra. Här är historien om vår resa.
Sista sträckan till Rom vandrade Lennart själv 2016, men målet är att göra den tillsammans och förhoppningsvis även i sällskap med Jonas och Eva-Katarina.
Välkommen att läsa om vår vandring och att ställa frågor via kontaktformuläret.
Om leden
Historia
Via Francigena är en historisk pilgrimsled till Rom. Ursprunget till den led som används idag går tillbaka till år 990 då ärkebiskop Sigeric den Seriöse från Canterbury gjorde en pilgrimsresa till Rom. På hemvägen noterade han alla ställen där han övernattade. När man vänder på listan blir det en vägbeskrivning till Rom i 79 steg. Sigerics färdbeskrivning räknas som en av världens äldsta "guideböcker".
Sigeric noterade var han stannade, inte hur han gick mellan dessa orter. Därför vet ingen vilka vägar han tog. Dagens led är ofta lagd på gamla vägar, ibland ända från före romartiden. Naturligtvis har mycket skett sedan 990 så anpassning till dagens samhällsutveckling och trafik har varit nödvändig.
Sträckningen
Cyklingen från England till Martigny i Schweiz går på omväxlande väger. Mestadels småvägar med lite trafik, men några få gånger tvingades vi ut på trafikerad riksväg med en hel del trafik, även tung sådan. Navigeringen i England och Frankrike gjorde vi med Google Navigate eftersom det inte finns någon markerad cykelled i dessa länder. I Schweiz följde vi den markerade cykelleden för Via Francigena.
Vandringsleden är lätt att följa, i alla fall i Italien. Den verkar vara bra markerad i England, Frankrike och Schweiz också, men den har vi inte vandrat. Svårighetsgraden på leden varierar en hel del. Poslätten är helt platt, inte en backe eller kulle någonstans. Leden korsar både Alperna (Stora St Bernhardspasset, 2473 m.ö.h.) och Appeninerna (Passo Cisa 1040 m.ö.h.). Där finns ett par utmanande sträckor där det kan vara bra att ha med sig vandringsstavar. Allra mest för att avlasta knäna vid nedstigning.
Sträckningen på leden justeras titt som tätt. Kartorna på officiella hemsidan är alltid uppdaterade. Guideböcker och annat tryckt material blir föråldrat.
Mat och boende
I Italien finns kaféer och restauranger i många byar utefter vägen. Oftast är det inga problem med pauser eller lunch, men det är bra att kolla i guideboken innan man ger sig av och bunkra matsäck om det behövs. Och det är aldrig fel att ha lite reservproviant i ryggsäcken. Vi brukar ha en dryg liter vatten i packningen, det har vi överlevt på hittills. Ibland finns vattenposter längs vägen där man kan fylla på sin flaska.
Frankrike skiljer sig en hel del från Italien. Här passerade vi många små byar som inte hade någonting att erbjuda. Inte ett kafé och ingen livsmedelsbutik. Här gäller det att ha med sig lunch och vatten för varje dag.
Boende finns på alla platser i Sigerics resplan. Oftast följer man den och bor på de orter han har i sin lista. Det finns ofta boende även mellan Sigerics platser och ibland kan det bli glesare och därmed längre dagsetapper. Boende finns av alla sorter. Från enkla härbärgen till rena lyxhotell. Vi har oftast valt ett enkelt hotell eller ett B&B om det har varit möjligt. Ibland har vi förbokat ibland inte.
Vid arbetet med dessa webbsidor har jag upptäckt att en del hotell i Italien inte längre är öppna. Jag vet inte om de är stängda för gott eller om det är tillfälligt p g a Italiens corona-stängning. Bäst är att kolla innan avfärd om ni tänker följa i våra och Sigerics fotspår
Mera information
Det finns mycket information både på papper och i elektronisk form. Här är en lista på vad vi har använt oss av för det mesta.
Om kartor och guideböcker
Mera om kartor för den som vill ha sina i telefonen. Jag brukar hämta sträckornas GPX-filer på officiella webbsidan, de uppdateras regelbundet. Sedan lägger jag in dessa i appen GPX Viewer eller GPX Viewer Pro (Android). Perfekt att ha på vägen om man gått vilse eller vill ta en genväg.
De nya guideböckerna från Cicerone håller precis på att släppas när detta skrivs (januari 2023). Del 2 och 3 är släppta och det går att förbeställa del 1 på Cicerones webbshop. Se mera på Cicerones websida.
Om en pilgrim
Man går en pilgrimsled för att i lugn och ro vandra mot ett mål. En pilgrimsled baseras på kristen tradition, och är öppen för alla. Det gäller att hitta sin egen takt och komma till ro med sig själv. En del föredrar att vandra själva medan andra gärna går i grupp. En pilgrim blir alltid vänligt mottagen och visad respekt.
Förr i tiden kunde man bli beordrad att göra en pilgrimsvandring som straff för en försyndelse. Be fem Ave Maria och gå till Rom för att botgöra din synd. Numera är det nog snarare vägen som är målet för många.
Pilgrimsleder är också historiska miljöer där man får uppleva spår från folk som har levt och färdats, handlat och stridit med varandra.
Vid ankomsten till Rom kan man få ett "testimonium", ett bevis på att man har gått tillräckligt mycket av sträckan. Ett villkor är att man gått hela sträckan från staden Viterbo i en etapp. Testimonuim utfärdas i sakristian till St Peterskyrkan eller på pilgrimskontoret till vänster om Petersplatsen (om man har näsan mot katedralen).
Villkoret var tidigare att sista etappen måste börja i Acquapendente, men det är numera ändrat till Viterbo. Det är mycket lättare att ta sig Viterbo. Dit finns järnväg. Bussen till Acquapendente från Rom är numera nerlagd och det är knepigt med transporterna dit.
Våra etapper
Eftersom vi inte har möjlighet att gå hela sträckan i en följd så har vi delat upp den i etapper omfattande en eller två veckor. För att få ett testimonium utfärdat av Vatikanen måste man gå hela sträckan från Viterbo till Rom i en sammanhängande etapp.
Här är våra etapper. Vi hoppade över sträckan mellan Vercelli och Miradolo Terme. Den går över den helt platta Poslätten och vi fick nog av platta risfält mellan Ivrea och Vercelli.
Här finns länkar till berättelsen om varje etapp. Det finns ingen länk till sträckan Siena - Viterbo - Rom eftersom vi inte har gått den ännu.