Vandra Via Francigena

En fantastisk vandring från Orsières i Schweiz till Vatikanen i Rom

Via Francigena är en pilgrimsled som går från Canterbury i England till Rom i Italien. Vi håller på att vandra leden etapp för etapp. Vi har valt att börja vandringen i Osières i Schweiz. Sträckan från England till Schweiz finns med i våra planer som ett cykeläventyr. Vandringen är inte fullbordad, hittills har vi kommit till Siena i Toscana. Vi har både vandrat själva och tillsammans med andra. Här är historien om vår vandring.

Sista sträckan till Rom vandrade Lennart själv 2016, men målet är att göra den tillsammans och förhoppningsvis även i sällskap med Jonas och Eva-Katarina.

Välkommen att läsa om vår vandring och att ställa frågor via kontaktformuläret.

Om leden

Historia

Via Francigena är en historisk pilgrimsled till Rom. Ursprunget till den led som används idag går tillbaka till år 990 då ärkebiskop Sigeric från Canterbury gjorde en pilgrimsresa till Rom. På hemvägen noterade han alla ställen där han övernattade. När man vänder på listan blir det en vägbeskrivning till Rom i 79 steg. Sigerics färdbeskrivning räknas som en av världens äldsta "guideböcker".

Sigeric noterade var han stannade, inte hur han gick mellan dessa orter. Därför vet ingen vilka vägar han tog. Dagens led är ofta lagd på gamla vägar, ibland ända från före romartiden. Naturligtvis har mycket skett sedan 990 så anpassning till dagens samhällsutveckling och trafik har varit nödvändig.

Det vi beskriver här är sträckan i Italien med början i Orsières i Schweiz.

Sträckningen

Leden är lätt att följa, i alla fall i Italien. Hur det är i England, Frankrike och Schweiz vet vi inte, men det är troligen bra markerat även där. Svårighetsgraden på leden varierar en hel del. Poslätten är helt platt, inte en backe eller kulle någonstans. Leden korsar både Alperna (Stora St Bernhardspasset, 2473 m.ö.h.) och Appeninerna (Passo Cisa 1040 m.ö.h.). Där finns ett par utmanande sträckor där det kan vara bra att ha med sig vandringsstavar. Allra mest för att avlasta knäna vid nedstigning.

Sträckningen på leden justeras titt som tätt. Kartorna på officiella hemsidan är alltid uppdaterade. Guideböcker och annat tryckt material blir föråldrat.

Mat och boende

Det finns kaféer och restauranger i många byar utefter vägen. Oftast är det inga problem med pauser eller lunch, men det är bra att kolla i guideboken innan man ger sig av och bunkra matsäck om det behövs. Och det är aldrig fel att ha lite reservproviant i ryggsäcken. Vi brukar ha en dryg liter vatten i packningen, det har vi överlevt på hittills. Ibland finns vattenposter längs vägen där man kan fylla på sin flaska.

Boende finns på alla platser i Sigerics resplan. Oftast följer man den och bor på de orter han har i sin lista. Det finns ofta boende även mellan Sigerics platser och ibland kan det bli glesare och därmed längre dagsetapper. Boende finns av alla sorter. Från enkla härbärgen till rena lyxhotell. Vi har oftast valt ett enkelt hotell eller ett B&B om det har varit möjligt. Ibland har vi förbokat ibland inte.

Vid arbetet med dessa webbsidor har jag upptäckt att en del hotell inte längre är öppna. Jag vet inte om de är stängda för gott eller om det är tillfälligt p g a Italiens corona-stängning. Bäst är att kolla innan avfärd om ni tänker följa i våra och Sigerics fotspår

Mera information

Det finns mycket information både på papper och i elektronisk form. Här är en lista på vad vi har använt oss av för det mesta.

  • Officiell webbsida https://www.viefrancigene.org/en/. Här finns mycket information om leden och här kan man beställa sitt pilgrimspass.
  • Guidebok: Via Francigena part 2 av Alison Raju från förlaget Cicerone 2014. Denna guidebok blev med tiden föråldrad och ersätts under våren 2021 med en serie helt nya böcker, se nedan.
  • Bästa kartan är från den officiella hemsidan tillsammans med Google maps
  • Om vi bokar boende brukar vi använda Booking.com. Alternativet är spontant obokat, vilket kan vara nog så bra.
  • Bra restauranger kan man hitta på Tripadvisor
  • Bästa stället för tågtider i Europa är på tyska järnvägarnas bahn.de. Finns även på engelska.
  • Bästa stället för tågbiljetter till utlandet är Centralens Resebutik i Kalmar.

Om kartor och guideböcker

Mera om kartor för den som vill ha sina i telefonen. Jag brukar hämta sträckornas GPX-filer på officiella webbsidan, de uppdateras regelbundet. Sedan lägger jag in dessa i appen GPX Viewer eller GPX Viewer Pro (Android). Perfekt att ha på vägen om man gått vilse eller vill ta en genväg.

De nya guideböckerna från Cicerone håller precis på att släppas när detta skrivs (april 2021). De har en ny indelning och ska man gå hela sträckan i Italien krävs numera två böcker. Del 3 är släppt och täcker sträckan från Lucca till Rom. Del 2 kommer att släppas i juni 2021 och täcker sträckan från Lausanne till Lucca. Planen är att del 1 från Canterbury till Lausanne  ska släppas under 2023. Författare till de nya böckerna är Sandy Brown. Se mera på Cicerones websida.

Om en pilgrim

Man går en pilgrimsled för att i lugn och ro vandra mot ett mål. En pilgrimsled baseras på kristen tradition, och är öppen för alla. Det gäller att hitta sin egen takt och komma till ro med sig själv. En del föredrar att vandra själva medan andra gärna går i grupp. En pilgrim blir alltid vänligt mottagen och visad respekt.

Förr i tiden kunde man bli beordrad att göra en pilgrimsvandring som straff för en försyndelse. Be fem Ave Maria och gå till Rom för att botgöra din synd. Numera är det nog snarare vägen som är målet för många.

Pilgrimsleder är också historiska miljöer där man får uppleva spår från folk som har levt och färdats, handlat och stridit med varandra.

Vid ankomsten till Rom kan man få ett "testimonium", ett bevis på att man har gått tillräckligt mycket av sträckan. Ett villkor är att man gått hela sträckan från staden Viterbo i en etapp. Testimonuim utfärdas i sakristian till St Peterskyrkan eller på pilgrimskontoret till vänster om Petersplatsen (om man har näsan mot katedralen).

Villkoret var tidigare att sista etappen måste börja i Acquapendente, men det är nyligen ändrat till Viterbo. Det är mycket lättare att ta sig Viterbo. Dit finns järnväg. Bussen till Acquapendente från Rom är numera nerlagd och det är knepigt med transporterna dit.

Våra etapper

Eftersom vi inte har möjlighet att gå hela sträckan i en följd så har vi delat upp den i etapper omfattande en eller två veckor. För att få ett testimonium utfärdat av Vatikanen måste man gå hela sträckan från Viterbo till Rom i en sammanhängande etapp.

Här är våra etapper. Vi hoppade över sträckan mellan Vercelli och Miradolo Terme. Den går över den helt platta Poslätten och vi fick nog av platta risfält mellan Ivrea och Vercelli.

Här finns länkar till berättelsen om varje etapp. Det finns ingen länk till sträckan Siena - Viterbo - Rom eftersom vi inte har gått den ännu.