Mobitex historia

Du har kommit till sidan för Mobitex historia. Här finns ett dokument som är gjort under 2016 av några av alla de som var med när det hände. En som har bidragit mycket med historieskrivningen är Åke Johansson, mannen som mot alla odds såg till att Mobitex kom till och blev den succé det blev. Stort bidrag kommer också från Per-Erik Sundström. Andra som bidragit är Maria Ekström, Olof Granered och Iris Ödman. Néstor Cordero tog fotot. Lennart Agestam redigerade på slutet. Länk till dokument finns längre ner. Du får gärna dela med dig av dokumentet, men dela hellre länken så blir det uppenbart var källan finns.


Ihop med jubilumsfesten så hade GP en artikel om Mobitex. Den är skriven av Eva Wieselgren och länk till den finns också längre ner. Eva är frilansjournalist och skriver om teknik. Prylarna som testas har Eva skaffat utan sponsring från leverantörer eller andra. Artiklar publiceras på Evas blogg.
Vad är då Mobitex?

Mobitex är världens första publika mobildatasystem där användarna abonnerar på tjänsten. Mobitex gick i kommersiell drift ca 10 år innan Internet slog igenom. Systemet är byggt för att vara extremt robust. Det räcker att en basstation är igång så kan användare inom området kommunicera med varandra. Trafiken på radiolänken är långsam med dagens mått mätt, men räckte då. Den räcker också idag om man sänder korta effektiva meddelanden. Typiska användningsområden är kommunikation med professionella användare med rörliga enheter och personal. Bland användare märks polis, ambulans, telekomservice, åkerier, dirigering av containertruckar och kollektivtrafik. Men det fanns också andra användare innan Internet och mobiltelfondata (GPRS) slog igenom; personal på rörlig fot kunde kommunicera med e-post via BlackBerry och Palm VII. Båda var handhållna enheter för personlig kommunikation. När systemet hade som störst spridning så fanns det installerat i alla världsdelar.
Läs hela historien

Här kan du ladda ner dokumentet med Mobitex historia.
Här kan du läsa artikeln i GP 16-10-11 av Eva Wieselgren.
Historier och andra minnen om Mobitex

Har du minnen och historier som rör Mobitex. Skicka dem då till Per-Erik Sundström på Mobitex AB.

E-post: per-erik.sundstrom <at> mobitex.com.

Här är Gunnar Sireus minnen från tiden i Tyskland
Här är en notis från Ny Teknik nr 6 2017

Bilder från olika tillställningar

Här finns bilder från olika händelser i Mobitex historia
Mobitex invigning 1986-10-03 https://goo.gl/photos/y9n11Sxq4UGWSCub8
Mobitex 30-års Jubileum 2016-10-15 https://goo.gl/photos/nKaWovivjN1YKxK27
Mobitex KF Kalas 2010 del 1 https://goo.gl/photos/nPGvKcoxb4TrLjzM9
Mobitex KF Kalas 2010 del 2 https://goo.gl/photos/PUfzXofjuFNRYV3s7
En hälsning från Boax på Åkes 40-års dag https://goo.gl/photos/hq93UroWTqVwGPaeA
Anställda på Televerket Radio 1985 https://goo.gl/photos/hddge4sVP8vsvfLw5
Åke presenterar Mobitex 1985-1986 https://goo.gl/photos/eXB2HyWZ9JrHkgen9
Lusse ca 1985-86 https://goo.gl/photos/cS13vMgx7LYNGiCSA