Vi har vandrat och åkt skidor på flera ställen i Europa. Mest har det blivit i Alperna. Vi har också vandrat i svenska fjällen och pilgrimsvandrat i Spanien och Italien. Här är en lista på våra resor.
Oftast har resan från Sverige gått med tåg - från 2016 bara med tåg för sommarvandringarna. Visst är det bra för miljön, men det finns flera andra argument för tåget - man kommer ända fram, det inbjuder till intressanta samtal, ingen tafsar på din kropp vid ombordstigningen.
Om det finns det en knapp finns det mer att läsa. Fler berättelser kommer efter hand.
Under våra vandringar har vi sett och fotograferat ett stort antal växter. Vissa känner vi igen från svenska fjällen, men många är typiska för Alperna. Vi har lagt en del möda på att ta reda på namnen på dem. Det är inte alltid så lätt. En bild på en blomma räcker inte, det måste också finnas bild på bladen och andra delar för att bestämma arter. Till det kommer också växtplats där Alperna växlar mellan mellan kalkrik och kalkfattig.
En stor källa till kunskap är floran Mountain Flowers of Europe av Anthony Huxley. Den utgavs första gången 1967. Vårt exemplar är en reviderad utgåva från 1986, och är utrensad från ett bibliotek i södra London. En bra hjälpreda är också Alpblommor av Ewa Hellström-Boström. Den innehåller de vanligaste växterna och går därför rätt lätt att hitta i. Sedan finns också alla hjälpmedel på Internet. Där kan man särskilt nämna Svensk kulturdatabas som är en referens för svenskt och vetenskapligt namn på hur många växter som helst.
Vi är ändå amatörer och har säkert gjort många fel i våra slutsatser. Ser du några fel så skicka gärna ett meddelande via kontaktsidan.
Våra växter är nu samlade i en digital flora som du kan nå via knappen här.
Läs om resan på vår blogg eller titta på bilderna i bildspelet.
En ganska okänd väg över Alperna och Dolomiterna. Vi påbörjade leden sommaren 2019 och tänker fortsätta när Europa öppnar igen.
Leden går runt hela Monte Rosa-massivet, Alpernas största massiv. Vi gick från Zermatt till Saas-Fee på sydsidan av massivet. Maria besteg Breithorn 4164 möh.
En pilgrimsled från Canterbury i England till Peterskyrkan i Rom. Vi vandrar leden från Orsières i Schweiz mot Rom i etapper. Vi publicerar vartefter vi går. Gå till vår reseberättelse och läs.
Leden går rakt igenom ett fantastiskt skönt och vilt område söder om Aostadalen. En tur som rekommenderas innan fler hittar den. Ännu är det relativt få som går denna rutt.
Efter ankomsten till Courmayeur fortsatte vi med liftar över Mont Blanc-massivet. En resa värd en egen berättelse.
E5 går från Bretagne till Verona. Vi har vandrat delen från Konstanz vid Bodensjön till Verona. Det är en omväxlande led, krävande stundtals och mycket vandring på väg i skogen. Man ser få vandrare utanför den centrala biten mellan Oberstdorf och Zams.
Vi vandrade denna led på delen från Innerfelttal till Calalzo di Cadore. Vi besteg Mone Paterno. Avslutade med en vandring från Passo Falzarego till Cortina.
Juli 2010
Vandringsleden från Chamonix till Zermatt. Den vackraste turen vi har gjort. Vi valde den långa varianten som man kan vandra utan guide och utan att korsa glaciärer.
Berättelsen innehåller massor av bilder på alpväxter och namn på de flesta
Camino di Santiagio är en lång led som vi delade upp i fyra etapper. Start i Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike och avslut vid katedralen i Santiago de Compostela. Etappgränser i Pamplona, Fromista och Leon. Hela vandringen är 770 km och tar ca en månad.
Denna korta vandring gjordes ihop med första etappen på Camino di Santiago. En vandring längs franska atlantkusten. Härlig sommarvandring.
Vi gjorde dagsturer runt Langkofel och Plattkofel, korsade Sellamassivet. Klättrade uppför via ferrata Brigada Tridentina. Gjorde ett misslyckat försök med via ferrata på Plattkofel.
Här gick vi delen från Brixen/Bressanone till Malga Ciapella. Detta var första sommarbesöket i Dolomiterna, en kär bekantskap.
En av alpernas mest kända turer. Numera lär den vara så befolkad att det inte är riktigt kul längre. Detta var vår första vandring i Alperna från tiden innan vi hade digitalkameror.
Använd kontaktformuläret om du vill nå Lennart och Maria.