Att resa internationellt med cyklar på tåg är inte helt enkelt. De nationella tågbolagen släpper inte cykelbiljetter till utländska resebyråer, vilket gjorde att vi inte kunde få tag på cykelbiljetter från resebyrån i Kalmar. Vi fick istället rekommendationen att kontakta en resebyrå i Danmark. Där kunde vi få biljetter mellan Köpenhamn och Hamburg, men resten fick lösa sig på annat sätt.
Vi åkte hemifrån den 29 april för vi skulle på kalas i Göteborg. Då uppstod första problemet med cyklarna. SJ tar inte cyklar på sina tåg, dvs direkttåget mellan Kalmar och Göteborg. Istället blev det en tur med Öresundståg till Lund och byte där för tåg till Göteborg. Cykel åker fritt på Öresundståg överallt i Sverige utom i Kalmar län (skäms Kalmar!).
Den egentliga resan började morgonen den 1 maj. Det var nära att vi fick med oss två reskamrater till, men våra barnbarn fick trots allt stanna hemma.
Turen inleddes med cykling från Hisingen till Göteborgs central.
Själva färdbiljetten var som vanligt InterRail-biljett. Det är alltid smidigast för den fungerar på alla relevanta tåg i Europa.
Cykel på sträckan Göteborg - Köpenhamn var inget problem. Färden gick med Öresundståg. Enligt information skulle vi ha löst en cykelbiljett på den danska sträckan men det hade inte tågvärden hört talas om.
Ett lagom uppehåll i Köpenhamn. På stationen fanns en Brugsen livsmedelsbutik som säljer riktigt goda danska smörrebröd. Kan rekommenderas.
Till vår stora besvikelse så har Brugsen på Köpenhamn H stängt. Smörrebröd för medtagning finns tvärs över gatan i Tivoli-kvarteret på Hallernes Smørrebrød.
Maria i shoppingtagen för kvällsmaten.
Vidare med nästa tåg till Hamburg. Till det hade vi fått hjälp med cykelbiljetter av den danska resebyrån. Egentligen hade de lång väntetid på biljetter då de hade massor med beställningar. Men eftersom vi visste vad vi skulle ha och bad snällt så fick vi de biljetter vi behövde per post några dagar innan avfärd. Att resebyrån hade mycket att göra kunde vi ana då biljetterna var utskrivna klockan 23:30.
Väl på tåget till Hamburg kunde vi duka upp en härlig måltid med smörrebröd och vitt vin.
Så här glad blir man när man ska pilla i sig smörrebröd med en spork av plast.
Tåget till Hamburg har bra reserverade platser för cyklar. Cyklarna hade egna platsbiljetter så det var ingen tvekan om var de skulle stå.
Vi rullade in i Hamburg lite senare än planerat. Solen var på väg ner och det tänkta tåget till Bremen, som var vår första övernattning, hade redan gått.
Till Bremen åker man med pendeltågen Metronom, så det gick flera tåg på kvällen. På tågen finns bra cykelplatser men biljett krävs. Det var bara ett par minuter till avgång när vi kom till tåget och vi visste inte vad som krävdes. Vi frågade de två tågvärdarna på perrongen. Cykelbiljett skulle lösas i en automat en trappa upp. Panik!
Den ena tågvärden sprang med Lennart till automaten. Hon tryckte på alla knappar och Lennart höll fram kortet. Ut kom två cykelbiljetter och sprint tillbaka till tåget.
Där hade redan Maria och den andra tågvärden parkerat cyklarna i cykelvagnen och allt var klart för avfärd. Snacka som service!
I Bremen hamnade vi på ett märkligt hotell. Receptionen låg på våning 6. Där fick vi veta att de inte kunde hjälpa till med förvaring av cyklar. De hänvisade oss till stationen där vi kunde få lämna in cyklarna över natten för 9 EUR styck.
Eftersom rummen låg på våning 3, utom synhåll för receptionen, så pusslade vi in cyklarna i hissen, en i taget, och släpade in dem på rummet. Trångt, men vad gör man. Detta var det enda boendet på hela resan som inte fixade någon form av skyddad förvaring av cyklarna. Det fanns alltid någon lösning i källare, konferensrum eller garage.
Morgonen den 2 maj, då gällde det att få tag på resterande
cykelbiljetter till Calais. Tyska stationer har alltid
biljettexpedition så det skulle väl gå bra. Dialog vid
kassan:
- Jag skulle vilja ha två cykelbiljetter till Calais.
- Det säljer inte jag.
- Kan jag få biljetter för bara den tyska delen av resan då?
- Vart ska du?
- Till Calais.
- Det säljer inte jag.
- Kan jag få två cykelbiljetter till Aachen då?
- Ska du dit?
- Nej, jag ska till Calais.
- Det säljer inte jag.
- Ge mig två cykelbiljetter till Aachen, bitte!
Sådan var serviceandan i Bremen. Både hotellet och biljettförsäljaren kammade noll i servicepoäng.
Dessutom lyckades kollegan vägra betjäna en ukrainsk flykting som inte tog nummerlapp i den helt tomma lokalen och skälla ut två afrikaner som inte sa Bitte.
Vidare med tåget till Aachen. Även där fanns det en hyfsad plats för cyklarna.
Inte nog med att det var dålig service i Bremen. Det blev punktering på bakhjulet där också. Fick bli serviceinsats med ny slang på tåget.
Väl i Aachen fick vi bra information på stationen. Cykelbiljetter i Belgien köper man i SNCBs app sträcka för sträcka. Fungerade klockrent utom på tåg som passerar landgränser, men på dem brydde sig ingen om cykelbiljetter.
Vidare från Belgien till Lille i Frankrike. Där blev det mer trångt för cyklarna. Sista sträckan från Lille till Calais stod vi i vestibulen och hade full kontroll på toabesöken. Först flytta cykeln åt ena hållet för att personen skulle komma in på toa. Sedan flytta tillbaka igen för att stänga toadörren.
Vi kom med alla tåg som planerat hela vägen och var helt i tid tills vi hade en kvart till Calais. Då blev det tvärstopp i en halvtimma. Så vi kom en halvtimma sent till stationen i Calais. Men fortfarande fanns en möjlighet att komma med vår bokade färja med lite Google-navigering.
Sträckan från stationen i Calais till färjeterminalen var den sämsta navigering Google någonsin gjort. Vi lotsades långt utanför staden och sedan upp mot en motorväg. Det går inte att cykla på motorväg! Vi fick cykla hela vägen tillbaka till centrum och sedan navigera till färjeterminalen på intuition. Det gick bättre, men färjan gick precis när vi kom fram. Kombinationen av försenat tåg och felnavigering i Calais gigantiska terminalområde blev för mycket. Vi bokade om till nästa färja och väntade någon timma.
Det var många moment i hamnen i Calais. Både utpassering ur EU och inpassering till Storbritannien.
Vid 23-tiden brittisk tid kom vi fram till hotellet som låg en brant backe upp från hamnen. Klipporna i Dover ger en höjd som vi måste besegra innan vi nådde hotellet.
Nu hade vi tagit oss hela vägen från Göteborg till Dover med en övernattning i Bremen. Cyklarna kom med på alla tåg. Vi kunde inte åka med snabbtågen (ICE eller Thalys) för de tog inga cyklar på dessa sträckor, men det fungerade som planerat och vi kom fram.